Diş Beyazlatma

Beyazlatma Hakkında

Beyazlatma dişlerin doğal rengini peroksit kullanarak değiştirme işlemidir. Dişler yıllar geçtikçe sararmaya başlar ve beyazlatma rengi geçici olarak değiştiren kozmetik bir prosedürdür. Sarılaşmış ya da rengi hafif solmuş dişler tamamen sağlıklı olabilir.

Çeşitli beyazlatma seçenekleri mevcuttur.

Muayenehanede gerçekleşen beyazlatma işlemleri sırasında, diş hekimi dişe yüzde 15 ile 35 arasında hidrojen peroksit jel ya da macun uygular.

Evde ve diş hekimi kontrolünde gerçekleşen beyazlatma işlemi sırasında, hasta beyazlatmayı uygulayabilmek için kendi ağzına göre şekil verilmiş bir ağızlık kullanır.

Diş Beyazlatma herkes için uygun mudur?

Beyazlatmadan önce, hastanın uygun bir aday olup olmadığını ve hangi tip tedavinin en iyi olduğunu anlamak için bir diş hekiminin kontrolü gereklidir. Var olan herhangi bir boşluk doldurulmalıdır. Eğer hasta evde kendisi uygulayacaksa, bir ağızlık yapılmalıdır. Diş hekimi tedavinin ardından başarıyı değerlendirebilmek ve diş eti (gingiva) rahatsızlığı ya da diş hassaslığı kontrolü için takip kontrolleri isteyebilir.

Diş Beyazlatma işlemi ne kadar kalıcıdır?

Beyazlatma hastanın kişisel alışkanlıklarına bağlı olarak birden 2-3 yıla kadar sürebilir.

Diş Beyazlatma güvenli midir? Başarı oranı yüzde kaçtır?

Profesyonel beyazlatma kontrollü uygulandığında herhangi ciddi bir probleme yol açmayan güvenli bir işlemdir. Beyazlatma işlemi uygulanan hastaların yüzde 95′inde başarı gözlenmektedir.

Diş Beyazlatmanın yan etkileri var mıdır?

Beyazlatmanın yan etkileri arasında diş hassasiyeti ve diş etinin irite olması gösterilebilir. Tedavi tamamlandığında bu yan etkiler görülmez.

Diş Beyazlatma her dişe uygulanır mı?

Diş minesi dış lekelerin içeri süzülmesini sağlayan gözenekler içerir. Beyazlatma dişin ışık-emici ve ışık-yansıtıcı özelliğini değiştirir. Genellikle, sarı lekeler gri olanlardan daha hızlı bir şekilde beyazlar. Porselen kuronları, laminatları ve damağı içeren bazı bölgelerde beyazlatma uygulanamaz.

Diş Beyazlatma her dişe uygulanır mı?

Diş minesi dış lekelerin içeri süzülmesini sağlayan gözenekler içerir. Beyazlatma dişin ışık-emici ve ışık-yansıtıcı özelliğini değiştirir. Genellikle, sarı lekeler gri olanlardan daha hızlı bir şekilde beyazlar. Porselen kuronları, laminatları ve damağı içeren bazı bölgelerde beyazlatma uygulanamaz.

Dişler hangi oranda beyazlatılmadır?

Oluşabilecek renk değişikliğinin derecesi, var olan lekelerin türleri, kimyasalların gücü, beyazlatıcının diş üzerinde kaldığı süre ve ne kadar sık kullanıldığı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Pek çok diş hekimi istenilen ton yakalanana kadar beyazlatma işleminin yavaş yavaş uygulanmasını tavsiye eder. Doğal dişler bembeyaz değillerdir bu yüzden yoğun bir beyazlatma uygulanarak elde edilmiş beyazlık yapay durabilir. Doğal bir görünüş için, hastanın gözlerinin beyazından daha açık olacak bir beyaz tercih edilmemelidir.

Dişler hangi oranda beyazlatılmadır?

Oluşabilecek renk değişikliğinin derecesi, var olan lekelerin türleri, kimyasalların gücü, beyazlatıcının diş üzerinde kaldığı süre ve ne kadar sık kullanıldığı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Pek çok diş hekimi istenilen ton yakalanana kadar beyazlatma işleminin yavaş yavaş uygulanmasını tavsiye eder. Doğal dişler bembeyaz değillerdir bu yüzden yoğun bir beyazlatma uygulanarak elde edilmiş beyazlık yapay durabilir. Doğal bir görünüş için, hastanın gözlerinin beyazından daha açık olacak bir beyaz tercih edilmemelidir.

Değişik leke türleri ve solmalar beyazlatma tedavisine değişik şekillerde cevap verir. Bu değişik solma tipleri şunları içerir:

Dış etkenli lekeler : Diş minesinden daha derine inmeyen yüzeysel lekeler. Bu lekeler, sigara içme, içecek (kahve, çay, kola, kırmızı şarap) ve yiyecek (domates salçası) sonucunda oluşur. Genelde bu lekeler beyazlatmaya olumlu cevap verirler.

İç etkenli lekeler : Diş dentini içinde oluşan daha derin lekelerdir. Bu lekeler dişlerin gelişmekte olduğu çocukluk döneminde kullanılmış belli kimyasallar ve ilaçlar (aşırı florid, tetrasiklin) sonucunda oluşabilirler. Tetrasiklin türü antibiotiklerin hamilelik sırasında kullanılması çocuğun gelişmekte olan dişlerini etkiler. Bu lekeler gri bir renk farklılığına yol açabilirler. Çok yavaş bir şekilde beyazlar ya da tedaviye cevap vermezler.

İç etkenli lekeler : Yaşlanma süreci içinde dişler hem dış hem de iç faktörlere bağlı olarak lekelenirler. Yaşla birlikte diş minesi incelir ve dentin hafifçe sararır. Bu solma yarı- şeffaf olan diş minesinden görülebilir. Bu tür lekeler beyazlatmaya olumlu tepki verirler.

Kök kanal tedavilerine bağlı renkleşmeler : Diş, kök kanal tedavilerinin ardından sararabilir. Bu lekeler diğerlerinden farklı bir tedavi yöntemi gerektirirler, ancak gerekli tedavi uygulandığında, ona olumlu cevap verirler.

Diş Beyazlatma kalıcı mıdır?

Beyazlatma kalıcı değildir ve genellikle tekrar edilmesi gerekir. Yeni lekelere engel olmak için ne kadar özen gösterildiğine bağlı olarak, daha beyaz olan renkler 2-3 yıla kadar dayanabilirler. Beyazlatma bazı hastalar ve bazı özel bölgeler için önerilmez. Dişin kökleri diş etlerinin çekilmesi ile açığa çıkabilir ancak beyazlatılamazlar. Periodontal hastalıkları olan, yıpranmış diş minesine ve hassas dişlere sahip hastalar beyazlatma için uygun değillerdir çünkü beyazlatma diş etleri gibi hassas dokuları irite edebilir. Hamile ve bebek emziren kadınlar da beyazlatma için uygun değildir çünkü beyazlatıcının gelişmekte olan fetus ya da bebek üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

Beyazlatma tipleri ve farklılıkları

Dişleri beyazlatmak için pek çok değişik yöntem mevcuttur. Tüm dişler aynı anda beyazlatılabilir ya da dişlerin bir kısmı beyazlatılabilir. Aslında, tek bir diş diğerleri ile aynı renge kavuşmak için seçici beyazlatma denilen bir yöntemle beyazlatılabilir. Beyazlatma içten ya da dıştan gerçekleştirilebilir. Diş beyazlatma sırasında, kimyasallar dişin yüzeyine yerleştirilir. Diş beyazlatma için seçenekler arasında şunlar vardır:

Ofis tipi diş beyazlatma (office bleching) : Diş hekimi dişe yüzde 15′ten 35′e kadar hidrojen peroksitli jel ya da macun uygular. Muayenehanede beyazlatma pahalı olabilir ama en hızlı sonucu sağlar. Bazı durumlarda birden fazla tedavi gerekmesine rağmen çoğunlukla tedavi bir saatte tamamlanır.

Ev tipi diş beyazlatma (home bleaching) : Hastalar evde beyazlatma uygulayabilmek için biçim verilmiş bir ağızlık kullanırlar. Diş hekimi kalıbı, beyazlatma aracını ve kullanım talimatlarını hazırlar ve süreci düzenli kontrollerle takip eder. Şu anda kullanılan tüm beyazlatma araçlarının yüzde doksanı karbamid peroksit jeldir. Ağızlık rahatça takılabilecek kadar hafif ve takıldığı zaman rahatça konuşup, çalışabilecek kadar ince olmalıdır.

Reçetesiz ürünler : Pek çok reçetesiz beyazlatıcı ürün de mevcuttur.. Reçetesiz ürünler kişiye özgü değildir ve sızma ya da beyazlatıcı aracın yutulması gibi riskler içerir. Bu durum diş etlerini rahatsız eder ve beyazlatıcının etkisini azaltır. Aşırı dozda kullanım dişlere, diş etine ve ağıza zarar verebilir.

Bazı mevcut ürünler ise aslında dişi beyazlatmaz ancak bazı yüzeysel lekeleri çıkartır. Bunun oldukça yaygın bir örneği reçetesiz satılan beyazlatıcı diş macunudur. Bazı yüzeysel lekeleri çıkartmaya yardımcı olan yumuşak aşındırıcılar neredeyse tüm diş macunlarında mevcuttur. “Beyazlaştırıcı” diş macunları ise kimyasal ya da cila özellikleri ile dişi daha fazla lekeden arındırırlar. Ancak diş macunu sadece kimi yüzeysel lekeleri ortadan kaldırır.

İç beyazlatmada kimyasallar daha önce kök kanal tedavisi görüp solmuş ve canlı siniri kalmamış dişlerin içine diş hekimi tarafından konur. Bu nonvital (canlı olmayan) beyazlatma olarak bilinir. Diş hekimi bir kaç gün boyunca beyazlatma malzemesini dişe yerleştirir.

Beyazlatma işleminden önce

Hastanın beyazlatma işlemi için uygun aday olup olmadığı ve hangi tedavinin en iyisi olduğunu belirlemek için bir diş hekimi kontrolü gereklidir. Bu kontrol lekelere neyin açmış olabileceğine odaklı bir ağız muayenesi içerir. Diş hekimi beyazlatmadan önce, tedavinin gidişatını gözlemlemeye yardımcı olmak için fotoğraf çekebilir. Diş eti hastalıkları ve yıpranmış diş mineleri, çürük dişleri olan hastalar ile hamile bayanlar uygun adaylar değillerdir.

Diş hekimi dişleri temizleyerek, onları beyazlatma tedavisine hazır hale getirecektir. Herhangi bir çürük, işlemden önce doldurulmalıdır. Eğer beyazlatıcı malzemeler dişin çürük kısımlarından içeri girerse diş sinirini zedeleyebilirler. Eğer hasta uygulamayı evde gerçekleştirecekse, bir ağızlık yapılacaktır. Diş hekimi dişlerin kalıbını alıp, ağızlığın hastanın ağız yapısına uygun olarak hazırlanacağı laboratuara gönderecektir. Diş hekimi, aynı zamanda, beyazlatıcı malzeme, reçete ve hastaya yardımcı olacak talimatlar da sağlayacaktır.

Beyazlatma işlemi sırasında

Beyazlatma uygulaması sırasında olacaklar işlem tipine göre değişiklik gösterir. Bu işlemler şunları içerir:

Muayenehanede beyazlatma: Bu 30 ile 60 dakika arasında sürebilir ve birkaç randevu gerektirebilir. Ancak bazı hastalarda bir saatlik tek bir seansta da tamamlanabilir. Koruyucu bir jel ya da lastik bir bariyer diş etlerinin üzerine yerleştirilerek diş etini dişlere uygulanacak beyazlatıcı malzemeden korur. Bazı durumlarda ışık, ısı ya da lazer beyazlatma sürecini hızlandırmak için kullanılır.

Evde tedavi birkaç hafta alabilir. Daha ağır lekelerin beyazlaşması hafif olanlara göre daha uzun sürede gerçekleşir. Genel olarak, geceleri ağızlık takmak daha kısa süre alır. Hasta diş hekimini, tedavinin gidişatını gözlemleyebilmek ve diş eti rahatsızlığı gibi herhangi bir problem olup olmadığından emin olmak için düzenli olarak ziyaret eder.

Cansız dişlerde (Tek başına renkleşmiş kanal tedavisi v.b dişlerde) beyazlatma: Kök kanal tedavisi geçirmiş dişleri beyazlatma. Bu beyazlatma içten dışa doğru gerçekleşir. Dişin kanal kökünü tutan malzeme çıkarılır ve yerine beyazlatıcı malzeme kullanılır. Bu malzeme dişin içinde birkaç gün boyunca kalır.

Beyazlatma işleminin ardından

Diş hekimi tedavinin tamamlanmasının birkaç hafta ardından tedavinin başarısını değerlendirmek ve diş eti durumu ile diş hassaslığını kontrol etmek için bir takip kontrolü ister.

Bazı durumlarda, beyazlatma diğer renk açıcı kozmetik işlemlerle birleştirilebilir. Örneğin bir laminat beyazlamamış bir dişe de uygulanabilir.

Beyazlatma, hastanın yaşam alışkanlıklarına göre bir yıldan üç yıla kadar sürebilir. Daha parlak bir görünüş için rötuşlar uygulanabilir. Eğer hasta evde diş hekimi kontrolünde uygulama yapıyorsa, aynı ağızlık kullanılabilir. Bu tedavinin maliyetini azaltır. Rötuşlar ilk tedavi kadar pahalı değildir.

Beyazlatma hakkında doktorunuza sorular:

Sorularını önceden hazırlamak hastalar için kendi durumları konusundaki tartışmaların daha anlamlı olmasını sağlar. Hastalar doktorlarına beyazlatma hakkında şu soruları sormak isteyebilirler:

  • Ben beyazlatma için uygun bir aday mıyım ?
  • Dişlerim beyazlatma işlemini kaldıracak kadar sağlıklı mı ?
  • Bana en uygun beyazlatma tipi hangisidir ?
  • Reçetesiz ürünleri öneriyor musunuz ?
  • Dişlerim ne kadar daha beyaz olacak ?
  • Bu tedavi ne kadar sürecek ?
  • Daha beyaz dişleri ne kadar süre koruyabilirim ?
  • Gelecekte dişlerimi lekelerden nasıl koruyabilirim ?
  • Başka bir kozmetik işlemden de yararlanmam mümkün mü ?
  • Bir sonraki seans için randevu almalı mıyım ?

Doktora Sor

İletişim için formu için tıklayınız